Located on Phillip Island, Berninneit, (meaning Gather Together) creates a new purpose-built public building to support a range of uses including a theatre, library, gallery, museum, community function rooms and offices.

Evoking the region’s natural geology and topography, the design feels inherently connected to and of its place. Warm, pink-cream brick references nearby sand dunes and beaches, whilst internal timber columns speak to the island’s jetties and pier structures.

The building creates a dynamic and interactive destination that is set to become a source of civic pride. Bringing together the cultural and social aspirations of the community, it draws visitors to showcase the region’s rich history and culture.

Designed to Passivhaus Standards and incorporating mass timber construction, the Centre expands and diversifies existing community programs and services and creates a place for people to meet and connect.

Awards:

AIA Victorian Architecture Awards: The William Wardell Award for Public Architecture
2024

Australian Interior Design Awards - Public Design
2024

Country:

Bunurong/ Boonwurrung

Status:

Completed

Gross Floor Area:

3500 sqm

Client:

Bass Coast Shire Council

Consultants:

Site Office, ADP, WGA, Inhabit + GrĂ¼n Consulting, Setting Line, Convergence Design, Latitude, SCIFiRE, du Chateau Chun, BSGM, Traffix, Slattery, Greenwood,

Builder:

McCorkell Constructions

Photography:

Peter Clarke, Victor Vieaux