For York St House, JCB undertook alterations and additions including the preservation of a historical Edwardian frontage, and a contemporary rear extension defined through its own material identity and form to distinguish new from old.

The refurbished single storey dwelling includes master bedroom, ensuite and WIR, formal lounge, second bedroom and a home office. The extension unwinds at the rear to create a landscaped outdoor space with connections to the kitchen, dining, living, bedrooms and games room. 

The zinc and cement rendered facade aims to recess the form into the landscape, limiting its impact on the retained Edwardian building. 

The extension maximises natural daylight and ventilation, while perforated operable screens control sunlight and privacy, creating a ‘lantern’ effect at night.

Project Status:

Completed

Date:

2015

Gross Floor Area:

540 sqm

Photography:

Derek Swalwell