Evolving a prior JCB residential project, Laneway Terrace is the result of the client acquiring a neighbouring property to expand their large family home.

The existing dwelling on site was a dilapidated, brick terrace with a significant heritage listing. The client was committed to reinvigorating its history while creating a mix of indoor/outdoor entertaining and room for guests.

The carefully restored heritage building and single storey addition now extend back along the adjacent laneway. A large operable wall opens to the laneway, activating and celebrating the previously vacant public space.

Removal of the boundary fence between the dwellings creates a large courtyard sanctuary while a folded roof form references Richmond’s sawtooth roofs and industrial character. Materiality comprises red brick, dark zinc cladding and green polycarbonate screening.

The interior was approached with a sophisticated yet playful aesthetic. The space features open plan living, kitchen and dining, gym, sauna and golf simulation room all opening onto the external terrace and pool. A palette of natural and robust materials such as travertine floors, polished plaster and tiled walls and Victorian Ash clad ceiling are layered with mesh joinery, vibrant green marble and subtle nods to an industrial era with steel detailing and red brick fireplace.

The result is a haven of relaxation and family living for adults and children alike which celebrates the history of the location and industrial character of Richmond.

Project Status:

Completed

Date:

2021

Gross Floor Area:

180 sqm

Consultants:

Anthony Pie Architect (Landscape Architecture)

General Contractor:

Anderson Construction

Photography:

Derek Swalwell