The Coppel and Piekarski Family Disability Respite Centre offers a new respite care facility for both children and adults with varied disabilities.

The building form is fluid and sinuous, reflecting a whimsical approach that is contrary to the standard topology of such a facility.  Accommodation wings are carved around landscaped areas with primary access from the living space to both passive and active courtyards. To maintain a ‘domestic’ quality, communal kitchen, dining and living areas avoid a de-institutionalized environment. 

Each courtyard provides a sculptured environment that capitalizes on the northern aspect, facilitates cross flow ventilation and provides areas for play. Dynamic canopies provide an abstracted symbolic gesture referencing the ‘Star of David’, providing sunshade, weather protection and structures to be adorned for Jewish festivals. 

Date:

2016

Gross Floor Area:

900m2

Client:

Jewish Care Victoria

Consultant:

Coffery, Macleod Consulting, Watermans, McKenzie Group, Wood & Grieve Engineers, Napier & Blakeley, Land Design Partnership

General Contractor:

Timberland and Company

Photography:

John Gollings