The Grimwade Centre for Cultural Materials Conservation provides a new facility for the conservation of two and three dimensional art works. It includes laboratories, specialist storage spaces, exhibition entry, offices and meeting rooms. While these functions have previously been hidden from public view the brief called for a more public interface between the Centre and the street.

The design response was to establish a new ground floor façade that playful engages the street, while also highlighting a new pedestrian entry point for this unique institution.

Interior laboratory spaces have been designed to maximise light and enhance a sense of height within the restrictions of an existing structure. The expression of mechanical services also celebrates the technical aspects of contemporary conservation.

Sustainability is integral to the project, through the controlling of solar penetration. The dappled light generated by the screens echo the canopy shade provided by existing Elm trees, the retention of which was critical for the client. Maximizing the re-use of the existing infrastructure was also seen as critical to the projects sustainability.

The final result is a facility that reflects the client’s specific brief for internal environment while maximizing natural light and transparency with minimal use of resources.

Date:

2015

Gross Floor Area:

860 sqm

Client:

Grimwade Centre for Cultural Materials Conservation

Consultant:

Aurecon Pty Ltd

General Contractor:

United Commercial Builders Pty Ltd

Photography:

Emily Bartlett