This alterations and additions project addressed a briefing requirement of providing space for a young growing family with 3 children under the age of 10.

The design proposal is about a house that engages with childhood in a playful way, that reconciles the programmatic requirements of a growing family with an unexpected sculptural response. Additionally, it challenges the conventional ‘box on the back’ type addition. The client liked the notion of a Trojan house as a metaphor for the chaos of family life that occurred inside before the children were unleashed in the back garden on the unsuspecting residents of the neighbouring flats, trying to enjoy their Sunday morning sleep-in.

The notion of the Trojan house is reflected in the idea of an enveloping skin, a built form which contains the unexpected; where windows are disguised with shutters, and where the internal program is unknown. Internally this program is extrapolated to fit a cantilevering container with kids’ bedrooms and a bathroom upstairs, and living spaces downstairs. The building composition is inspired by the rooftop topography of hips and valleys of the existing Edwardian house.

A communication void that doubles as a thermal chimney allows for conversation between the children upstairs and the living spaces below. Visual connections can be made between the levels via the circular windows scattered along the corridor, bathroom, and one of the upstairs bedrooms.

 

Date:

2008

Gross Floor Area:

350m2

Consultant:

Adams Consulting Engineers Pty Ltd

General Contractor:

Central Home Constructions Pty. Ltd.

Photography:

Emma Cross