The Law Faculty Learning Precinct is part of second stage redevelopment of the ground floor of the prestigious Law Building at Monash University’s Clayton campus.  The project delivers new student-centred formal and informal learning environments across the floor plate.  It also provides ceremonial entry and support spaces to the heart of the building – The Moot Court (completed by JCBA in 2016).  Overall, the new precinct delivers the university exemplar teaching, mooting, and research opportunities.

The brief was to create a series of small (24 person) and large (72 person) Next-Generation teaching and learning spaces, along with collaborative and quiet study spaces, a student kitchen and breakout facility and a custom dedicated space for the Law Student Society. In event mode the learning spaces open up via operable walls connecting to the Moot Court, allowing visitors to fluidly move through these spaces. The master palette was continued throughout celebrating a sophisticated suite of materials including terrazzo tiling, Victorian Mountain Ash, brass trims teamed with considered coloured upholsteries and acoustic linings.

The project inherently addresses the importance of student wellbeing and cutting edge teaching and learning facilities. Wellbeing was at the forefront of the design decisions, with all spaces connecting visually to the perimeter of the building and filtering as much natural light as possible. Green walls were incorporated along the central connecting spine and the original waffle ceiling structure was exposed, referencing the buildings rich history and maximising volume and space. The outcome is a sophisticated learning environment that reflects the aspirations and progressive pedagogy of the Law faculty.

Date:

2018

Client:

Monash University

Consultant:

GHD (Services), NDY (AV)

General Contractor:

Harris HMC

Photography:

Derek Swalwell