The brief was to deliver an accessible and vibrant café for visitors to The Royal Botanic Gardens and Shrine of Remembrance. Dining spaces and kitchens were ungraded, while external dining areas and a kiosk was reinstated. All spaces have strong connections and a relationship with the garden theme.

The intended use of local seasonal produce led to a series of planter troughs and garden beds scattered throughout the rear garden and integrated into the decking. Expansive back of house facilities, preparation and cold rooms and a commercial kitchen all the preparation and use of fresh produce grown in the adjacent garden spaces.

Internal spaces are designed around a central kitchen, bar and counter, with a focus on improving natural amenity, spatial flow and generating a strong connection between the garden and its visitors. A series of innovative spatial offerings include private outdoor dining within the secluded rear garden, internal cafe dining with a selection of individual and communal dining settings and external take-away spaces for a more casual encounter. Together this delivers a dining experience for a diversity of patrons in all weather conditions.

Date:

2014

Gross Floor Area:

1206 sqm

Client:

Shannon Bennett

Consultant:

Perrett Simpson Stantin

General Contractor:

BD Projects & Leeda Projects

Photography:

Shannon McGrath